דקלה לוי, מייסדת ומנכ"לית, DLVS – חברת ייעוץ למערכות מתח נמוך, מומחית בתכנון Data Centers, מעבדות, מערכות תקשורת, מולטימדיה וביטחון, מומחית בתכנון וניהול פרויקטים מורכבים ועתירי טכנולוגיה בענפי ההייטק, הפיננסים, התרופות ועוד. ראיון עם דקלה לוי.
מה היתרון בעבודה עם יועצת מעבדות?
דקלה לוי: "המשתמש שעובד במעבדה רואה את המעבדה דרך זוית הראיה שלו. למתכנן המעבדה יש את היכולת לראות את המעבדה באופן הוליסטי, בזכות הניסיון שצברתי בעבודה מול מגוון רחב של חברות בכל קשת התחומים הטכנולוגיים. את הידע הזה שצברתי אני מטמיעה בכל מעבדה ובכך תהליך שאני מתכננת. במילים אחרות, אני לוקחת פתרון מתחום אחד ומשלבת אותו לתחומים האחרים וזו החוזקה הגדולה בעבודה עם מתכנן מעבדות, זהו ידע מקצועי נצבר. תכנון נכון של המעבדה חוסך בסופו של דבר סכומי כסף עצומים לחברה, משפר תהליכים ובסופו של דבר – מגדיל רווחים".
צילום: דקלה לוי
כיצד נראית מעבדת חומרה?
דקלה לוי: "מעבדות חומרה כוללות בדרך כלל מרכיבים קבועים, למשל מעבדות האלקטרוניקה שכוללות שולחנות מעבדה, מידוף ומערכות חשמל ותקשורת נלוות. זו המעבדה הנפוצה ביותר. ישנם סוגים שונים של מכשור שדורשים סוגים שונים של תכנון. לדוגמא, תנורים בהם מבצעים טסטים של תנאי טמפרטורה ולחות ובודקים כיצד הרכיב שמייצרים מתנהג בתנאים שונים. ישנם למשל תנורים שמייצרים תהליך של יישון, ובעזרתם בודקים כיצד הרכיב יעבוד כשיהיה בן 5 או 10 שנים ויותר".
דקלה לוי: "ישנן מעבדות מיקרוסקופים, בהם מציבים לעיתים מיקרוסקופים רגישים ביותר לויברציות, אפילו לתנועת רכבים בקרבת המעבדה ואף לתנודות ססמיות קלות הנגרמות בשל תנועת כדור הארץ. בהקמת מעבדות כאלו יש לבצע שיכוך אקטיבי, כל החדר נבנה על רשת של בולמי זעזועים, על בולמי הזעזועים יוצקים בטון ורק את מוקמת המעבדה עם המקרוסקופים. השיכוך האקטיבי מייצב ומבטל את הוויברציות הללו שעלולות לפגוע באיכות התמונה של המיקרוסקופ. ישנן מעבדות כימיות בהן מערבבים חומרים או מנקים רכיבים שונים, במיוחד בכל הקשור בעבודה עם סיליקון, וישנן עמדות מעבדה, עם מכונות גדולות בגודל של מכונת CT שמבצעות בדיקות מורכבות מאוד לשבבים. חשוב מאוד לתכנן מראש את ההקמה של מעבדות מהסוגים האלו, על מנת למקסם את יעילות וקצב העבודה בשטח הנתון וכמובן, לתכנן מראש התרחבות ושינויים עתידיים, כי שינויים מבניים במעבדה שלא תוכננה לכך עולים הון".
"תצורה נוספת של מעבדות חומרה הם חדרי דאטה סנטר בהם מוצבים ארונות שרתים, צריך כוח מיחשוב על מנת לבצע תהליכים אוטומטיים בכמות גדולה של שבבים בזמן הפיתוח ובדיקות הביצועים. גם כאן נדרש ידע רב בתכנון, כדי לאפשר יצירת תנאים מאוד מסוימים".
דקלה לוי: "יצירת התנאים הסביבתיים היא מרכיב קריטי בתכנון מעבדות. הציוד פולט חום וצריך מערכות מיזוג ששולטות בטמפרטורה, צריך מערכות אויר דחוס, הזנות מים על מנת לייצר תנאי לחות מסוימים, ואף רמות תאורה שונות. הכל מתוכנן והכל נמדד וחייב להיות מדויק ביותר על מנת שבסופו של דבר תהליך הפיתוח יצליח".
כיצד נראית מעבדת חומרה בחברת הייטק?
"במעבדת חומרה ישנן מרכיבים קבועים רבים כגון עמדות עבודה ואלקטרוניקה, מידוף, ותעלות חשמל ותקשורת. זו המעבדה הנפוצה ביותר. ישנם סוגים שונים של מכשור שדורשים סוגים שונים של תכנון. לדוגמא, תנורים בהם מבצעים טסטים של תנאי טמפרטורה ולחות ובודקים כיצד הרכיב שמייצרים מתנהג בתנאים שונים. ישנם למשל תנורים שמייצרים תהליך של יישון, ובעזרתם בודקים כיצד הרכיב יעבוד כשיהיה בן 5 או 10 שנים ויותר".
"ישנן מעבדות מיקרוסקופים, בהם מציבים לעיתים מיקרוסקופים רגישים ביותר לויברציות, אפילו לתנועת רכבים בקרבת המעבדה ואף לתנודות ססמיות קלות הנגרמות בשל תנועת כדור הארץ. בהקמת מעבדות כאלו יש לבצע שיכוך אקטיבי, כל החדר נבנה על רשת של בולמי זעזועים, על בולמי הזעזועים יוצקים בטון ורק את מוקמת המעבדה עם המקרוסקופים. השיכוך האקטיבי מייצב ומבטל את הוויברציות הללו שעלולות לפגוע באיכות התמונה של המיקרוסקופ. ישנן מעבדות כימיות בהן מערבבים חומרים או מנקים רכיבים שונים, במיוחד בכל הקשור בעבודה עם סיליקון, וישנן עמדות מעבדה, עם מכונות גדולות בגודל של מכונת CT שמבצעות בדיקות מורכבות מאוד לשבבים. חשוב מאוד לתכנן מראש את ההקמה של מעבדות מהסוגים האלו, על מנת למקסם את יעילות וקצב העבודה בשטח הנתון וכמובן, לתכנן מראש התרחבות ושינויים עתידיים, כי שינויים מבניים במעבדה שלא תוכננה לכך עולים הון".
"תצורה נוספת של מעבדות חומרה הם חדרי דאטה סנטר בהם מוצבים ארונות שרתים, צריך כוח מיחשוב על מנת לבצע תהליכים אוטומטיים בכמות גדולה של שבבים בזמן הפיתוח ובדיקות הביצועים. גם כאן נדרש ידע רב בתכנון, כדי לאפשר יצירת תנאים מאוד מסוימים".
"יצירת התנאים הסביבתיים היא מרכיב קריטי בתכנון מעבדות. הציוד פולט חום וצריך מערכות מיזוג ששולטות בטמפרטורה, צריך מערכות אויר דחוס, הזנות מים על מנת לייצר תנאי לחות מסוימים, ואף רמות תאורה שונות. הכל מתוכנן והכל נמדד וחייב להיות מדויק ביותר על מנת שבסופו של דבר תהליך הפיתוח יצליח".
תכנון נכון של המעבדה חוסך הון לחברה
דקלה לוי: "תכנון מוקדם של המעבדה הוא מרכיב קריטי ביותר. תחום המעבדות המתקדמות משתנה כל הזמן, הצרכים משתנים כל הזמן. בנוסף, לעיתים, למשתמשים במעבדה אין היכרות עם מכשור מתקדם, אפשרויות עיצוב ובנייה מתקדמת כפי שאני רואה בתחומים השונים מולם אני מתנהלת. מנהל המעבדה רואה את המעבדה דרך זווית הראייה שלו כמשתמש במעבדה ואין זה תפקידו לראות את המכלול השלם הפועל במבנה ואת הצרכים הארגוניים בעולם ההייטק שמשתנה כל הזמן".
"תכנון נכון של מעבדות על ידי איש מקצוע יחסוך המון כסף לחברה, זמן ושטח, וייצור סביבת עבודה פרודוקטיבית, יעילה, רווחית יותר ונעימה יותר המחברת באופן נכון בין כלל מרכיבי המעבדה, רכיבי החשמל, יחידות התקשורת, הרובוטיקה, המיקרוסקופים ושאר החומרה לבין הגורם האנושי במעבדה שאותו אני שמה במרכז. אני משפרת תהליכים, לא רק תשתיות, אני רואה את המעבדה על שלל מרכיביה כיצור חי, אורגניזם שגדל ומתפתח. מדהים אותי כל פעם מחדש לחזור למעבדה שתכננתי ולראות אותה בפעולה, מלאה בחיים ותנועה, זו תחושת סיפוק מדהימה".
כיצד משבר הקורונה השפיע על תחום תכנון המעבדות?
למשבר הקורונה היתה השפעה מרחיקת לכת על תחום תכנון המעבדות המתקדמות. הטמענו תהליכי אוטומציה רבים, על מנת שנוכל להפחית את מספר המשתמשים בפועל במעבדה. בנוסף, הטמענו יכולות שליטה מרחוק. כעת ישנם מרכיבים רבים, מכשור , מחשוב ומיכון במעבדה שניתנים להפעלה מרחוק.
עוד אתרים שיעניינו אותך:
עופר איתן – ערוץ you tube