לא קל להיות אישה, לא בארץ ולא בעולם – כן… גם במאה ה- 21. נשים כמעט בכל התרבויות נדחקות לפינה, נדרשות למלא את תפקידן "המסורתי" – לנהל את משק הבית, לגדל את הילדים ולשרת את הבעל המפרנס. גם הנשים המעטות שמצליחות לצאת "מהייעוד המגדרי" שלהן, וממלאות תפקידי מפתח במקומות בהן הן עובדות – מופלות אל מול עמיתיהן הגברים.
מה לא נכתב ונאמר על מצבן של הנשים בתחום העבודה ועל חוסר השוויון המגדרי התחום זה. אחד ההיבטים המטרידים ביותר במשק, עוד מעבר לעובדה שנשים שכירות מרוויחות כ- 80% משכרו השעתי של עמיתיה הגברים לעבודה), זה העובדה כי הנשים עצמן מבינות ויודעות כי תנאי השכר שלהן ירודים אך הן מסכימות לכך בשל מחויבותן לטיפול בבית ובמשפחה.
מצב הנשים בשוק העבודה
בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בחלקן של נשים בשוק העבודה , אך במקום לקדם את עצמן מבחינה אישית ותעסוקתית, לבחור תפקיד מאתגר ו/או מתגמל עולה ממחקרים רבים כי הנשים יעדיפו משרות המציעות תנאי העסקה "גמישים יחסית וכי מאפיינים אחרים של תנאי ההעסקה "יפצו" אותן על השכר הנמוך". בפועל, חשוב לציין, מחקים העלו שמקומות עם מספר רב של נשים, לאו דווקא מאפשרים גמישות בעבודה ושקט נפשי. נראה כי מצבן של הנשים דווקא הורע – ישנו הרבה לחץ, ו"הפיצוי" על השכר הנמוך לא מתממש – הן עובדות קשה יותר בעבודה, מתמודדות להשלים את מכסת השעות ועם העמידה ביעדים השונים וישר רצות למשמרת השנייה (והלא פחות קשה בבית).
הפתרון למצב זה הוא פשוט – יזמות עסקית. יותר נשים צריכות להפסיק להיות שכירות ויחלו להיות עצמאיות, הן חייבות לקחת את היוזמה לידיים שלהן. בכדי שמצבן ישתפר צריך שיקומו יותר עסקים מוצלחים ומשגשגים בבעלות נשית. ואכן, לפחות בארץ ישנה מגמה חיובית בנושא יותר ויותר נשים הופכות ליזמיות, אך עדיין מספרן נמוך ביחס לגברים ועל כל 50 נשים שפונות לתחום היזמות ישנם כ- 100 גברים, וזאת למרות הפערים הגדולים בשוק התעסוקה ובתנאי העסקתן כפי שדובר לעיל.
לשיעור הנמוך של נשים יזמיות מספר סיבות. הסיבה הראשונה היא שאין מספיק חשיפה של ילדות בגיל צעיר ליזמות ולמודלים של נשים יזמות ומצליחות. כשאנחנו צעירים כל השאיפות וההחלטות השונות בענייני הקריירה שלנו מתגבשים, ועל כן חשוב להראות לילדות שאפשר גם אחרת.
סיבה נוספת לפערים הגדולים בין המגדרים היא הביטחון העצמי. במחקרים רבים הוכח שלנשים מידה מועטה יותר של בטחון עצמי ביחס לגברים בכל הנוגע ליזמות עסקית. חיזוק הביטחון העצמי הוא אמנם קריטי, אך אינו הגורם היחיד המשפיע. ללא הכשרה מתאימה ושינוי מערכת הערכים בחברה בדבר תפקידיהן של נשים לא ניתן יהיה להצליח בשינוי המיוחל.
להתחיל ליזום
ומה קורה שהאישה יוזמת ופותחת עסק? עסקים המנוהלים על ידי נשים, מאופיינים באיכות ובשירות ברמה גבוהה, אך גם ביכולת ניהול נמוכה יחסית. נשים רבות שפותחות עסק משקיעות את מירב משאביהן באיכות ובשירות אך זונחות את תחום המשאבים הניהוליים (כלכלי-פיננסי, אסטרטגיה תפעולית ועוד).
על מנת שנשים יתחילו לתפוס את עצמן שוות אל מול הגברים גם בתחום היזמות יש להמשיך ולדחוף אותן ללמידה בלתי פוסקת של התחום. נשים צריכות להבין כי יזמות הינה מסלול קריירה, ועליהן להתכונן היטב בכדי לצלוח אותו בהצלחה. עליהן לפתח סובלנות לנוכח כישלונות וללמוד מיומנות עסקיות, מקצועיות, שיווקיות ופיננסיות, וישנם לא מעט מקומות בהן הן יכולות ללמוד את רזי היזמות העסקית.
המאמר נכתב בשיתוף עם YZM- בית הספר ליזמות עסקית